Hva gjør man på fritiden

Arktis har mange spennende aktiviteter å by på hele året, selv om det omskiftelige været kan være en utfordring. Av og til er det så dårlig vær at man bare blir sittende inne.arcticsport1

Aktiviteter om vinteren

Om vinteren er snøskuterkjøring en populær aktivitet i mange arktiske områder. Noen kjører for nyttens skyld, mens andre kjører for moro skyld. Det arrangeres også konkurranser. Skigåing er mest populært i de sørlige arktiske områdene. Lenger nord går man mer på ski om sommeren enn om vinteren. Årsaken er at avstandene i det nordlige Arktis er veldig store, og mange steder finnes det isbjørner, så man kan ikke bare ta seg en skitur utenfor døra. Dessuten er det lite dagslys om vinteren. Skiturer om sommeren er derimot fint, spesielt når det er midnattssol. De som går på ski i Arktis om vinteren, er som regel utforskere som gjerne vil gjøre noe spennende, eller jegere og fangstfolk som må ut for å skaffe seg mat.

Hundekjøring er derimot populært, både i Nord-Amerika, på Grønland og i Nord-Norge. Dette brukes til både nytte og rekreasjon.

Aktiviteter om sommeren

Om sommeren er det lettere å komme seg rundt til fots. Noen steder kjøres det også med ATV, selv om dette er forbudt mange steder, fordi det skader den sårbare vegetasjonen i Arktis. Det er bedre å ferdes til fots. Padling i havet er også fint om sommeren, og i tillegg byr mange områder på rike fiskemuligheter, så den fiskeinteresserte har mer enn nok å finne på.arcticsport

Flere arktiske områder er preget av flat tundra. I det nordlige Amerika er det relativt få fjell. På Svalbard er det derimot mange fjell, som også lokker modige klatrere. Men klatreturismen i Arktis har ikke tatt av.

Kulturliv

De små bosetningene i Arktis har ikke så mye kulturliv å by på, men hvis man drar til en større by, for eksempel Longyearbyen, finner man konserter, teaterforestillinger, utstillinger og mange andre aktiviteter. Longyearbyen har dessuten museer, gallerier og verdens nordligste kirke. Og man kan gå på shopping, selv om antallet butikker er relativt begrenset. Det sosiale livet er viktig i nord, og i Longyearbyen er det mange steder der folk kan møtes og snakke sammen. Og spisestedene byr på god mat.

Aktiviteter for turister og fastboendearcticsport4


På Svalbard finner man store nasjonalparker og fredede områder, med en mengde fugler om sommeren, så fugleinteresserte har nok å studere. Fotografering er en fin aktivitet når man er i Arktis. Det tilbys brevandringer, hundesledeturer, snøskuterturer, kajakkturer og besøk i ishuler og gruver. På Svalbard blir det også arrangert både korte og lange cruiseturer samt ATV-safari. Andre tilbud er rideturer og sykkelturer. I det nordlige USA er det også mange organiserte turer man kan bli med på, både på land og i kajakk.

Turisme i Arktis

Det kommer stadig flere turister til arktiske strøk, spesielt om sommeren. I Russland er veksten stor – før var det flest utlendinger som dro til det nordlige Russland om sommeren, men nå reiser stadig flere russere også dit. Det tilbys også mange cruiseturer til Arktis, blant annet til Svalbard. Da starter cruiset gjerne i Tromsø. Dette er kanskje den letteste måten for turister å oppleve områdene, ettersom de kan få med seg både dyrelivet, fjordene og midnattssolen. Den arktiske natten, og spesielt nordlyset, lokker stadig flere vinterturister til Arktis.